Poskusno bivanje v pasivni hiši – Thermofloc

Poskusno bivanje v pasivni hiši – Thermofloc

V Ljubljani stoji lesena pasivna hiša, v kateri bomo omogočili poskusno bivanje za nekaj dni. Stanovanje bodo lahko najeli posamezniki, družine ali skupine do 5 ljudi. Stanovanje, ki bo popolnoma opremljeno, ima kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo, spalnico, otroško sobo, kopalnico in WC. Stanovanje je mansardno in izkorišča svetlobo in toplotne dobitke, ki jih omogočajo strešna pasivna VELUX okna. Poskusno bivanje JE ŽE MOGOČE. Cena najema stanovanja je 100EUR/dan.

Stanovanje ni namenjeno zabavam in praznovanjem, temveč spoznavanju načina življenja v pasivni hiši, prezračevanja z rekuperacijo in osnovnih komponent pasivne hiše.

Hiša ima letno toplotno potrebo 13,6kWh/m2 oziroma toplotne izgube 2,4kW pri zunanji temperaturi -10C in notranji temperaturi 20C. Hiša je izolirana s celulozno toploto izolacijo THERMOFLOC v debelini 40cm na fasadi in strehi. Prezračuje se s prezračevalnim sistemom z rekuperacijo toplote znamke Helios. Ogreva se s pomočjo sočnih kolektorjev VELUX, ki segrevajo bojler prostornine 500l in zalogovnik prostornine 1000l. V daljših obdobjih brez sončnega vremena se hiša dogreva s pomočjo toplotne črpalke zemlja-voda znamke Termotehnika. V preteklih 12 mesecih je hiša porabila za ogrevanje prostorov in tople vode ca 1015kWh električne energije.

KONSTRUKCIJA:

Konstrukcija hiše je lesena skeletna. Izrezana je bila na CNC stroju Hundegger. Tako pripravljena konstrukcija se sestavi kar na gradbišču. Hiša je trietažna, potrebovali pa smo dva tedna, da smo jo sestavili, pokrili in oblekli z OSB ploščami na notranji strani. Uporabljen les je pripeljan iz Avstrije in je lepljen. Stebrički v stenah so narejeni in dolžinsko lepljenega lesa KVH, debelejši stebri, lege in nosilci v stropih pa so narejeni in dolžinsko in debelinsko lepljenega lesa BSH.

OSB PLOŠČE, FASADNE PLOŠČE, STREŠNE PLOŠČE(sekundarna kritina):

Vse plošče so na osnovi lesnih vlaken. OSB plošče imajo funkcijo parne ovire, fasadne plošče imajo funkcijo toplotne izolacije in obenem nosijo fasadni sloj, strešne plošče pa skrbijo za vetrotesnost, odvajajo vlago iz izolacije in preprečujejo vdor meteorne vode v izolacijo. Pri naših kasnejših projektih smo zamenjali dobavitelje in tako sedaj uporabljamo OSB 4 TOP plošče znamke EGGER, ki so izjemno odporne in ne vsebujejo formaldehida. Iste znamke so tudi strešne plošče DHF, katerih glavna prednost je, da se ne krivijo. Fasadne plošče znamk Hofatex, Pavatex, Gutex in Steico pa imajo prednost, da se ne napenjajo na stikih in zato fasada ne poka.

CELULOZNA TOPLOTNA IZOLACIJA:

Celulozna toplotna izolacija THERMOFLOC je vpihana v stene in streho pasivne hiše. Prednost celulozne izolacije je, da zapolni ves prostor v konstrukciji. Pri skeletnih hišah je to zelo pomembno, saj je v konstrukciji veliko diagonal in drugih nepravilnih oblik, ki pa jih celuloza z lahkoto zapolni. S pomočjo različnih vpihovalnih pištol smo lahko zapolnili vsako špranjo. Celuloza pa ima še cel kup prednosti kot so sprejemanje in oddajanje vlage, fazni zamik toplote, naraven material, recikliran meterial… Kar pa najbolj privlači mene je način dela. Čeprav smo pri vpihovanju celulozne izolacije umazani, nas ne srbi in ne praska. Pri vpihovanju celuloze ne kašljamo, delovna obleka pa se preprosto strese in opere. V stenah je celuloza vpihana z povprečno gostoto 58kg/m3, v streho z povprečno gostoto 49kg/m3. Gostota je bila izračunana iz volumna votlega prostora in dejanske porabe in preverjena na večih mestih z merilnim valjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja